Bulimia si Anorexia

Categories
Psihoterapie

Anorexia şi bulimia sunt considerate tulburări de natura emoţionala. Deşi o mare parte din simptome şi din consecinţele acestora se observă la nivel fiziologic, în special în anorexie, şi deşi la prima impresie bulimia şi anorexia par o problemă legată de corp şi greutate corporală, tulburările comportamentului alimentar ţin de fapt de emoţii, de relaţii, de gândire şi de comportament – într-un cuvânt de psihic. Simptomele întâlnite în bulimie par a fi modalităţi de a controla greutatea corporală, precum vărsăturile autoprovocate, dietele drastice, folosirea laxativelor sau sportul în exces. Însă sunt mai mult decât atât. Sunt modalităţi de a face faţă unor emoţii negative intense, precum teama, neputinţa, vinovăţia, confuzia, ş.a.m.d. Persoanele care suferă de bulimie descriu, de exemplu, vărsăturile autoprovocate ca pe o modalitate de „curăţare” de emoţii, ca pe o eliberare de sentimente negative, de teamă, vinovăţie sau ruşine, exprimată atât de concret prin corp.

Anorexia și bulimia sunt tulburări de alimentație în care individul are o relație perturbată cu alimentația și cu propriul corp. Persoanele care sufera de anorexie au obsesii cu privire la controlul greutatii si au tendinta de a se subalimenta si de a evita anumite alimente, in timp ce persoanele care sufera de bulimie au un comportament alimentar disfunctional, caracterizat de episoade de mancat excesiv urmate de varsaturi autoprovocate, utilizarea de laxative sau exercitii fizice excesive pentru a contracara caloriile ingerate.

In ambele cazuri, aceste comportamente alimentare disfunctionale sunt o modalitate de a face fata unor emotii negative intense si de a controla propriul corp si imaginea de sine. In cele din urma, este important sa se ia in considerare tratamentul holistic, care abordeaza atat problemele fizice, cat si cele emoționale și psihologice, pentru a ajuta persoanele sa-si imbunatateasca relația cu alimentația și cu propriul corp.

Articolul „Tratamente bazate pe neurofeedback pentru tulburarile de alimentatie si simptomele asociate: o revizuire sistematica a literaturii” publicat in 2018 in revista Nutrient, arata ca in cazul tulburarilor de alimentatie, neurofeedback-ul poate fi utilizat ca un tratament eficace. Autorii au revizuit studiile efectuate pana in prezent si au concluzionat ca persoanele care au efectuat 10 sesiuni de neurofeedback au prezentat o reducere semnificativa a numarului de episoade de suferinta si a consumului excesiv de alimente. De asemenea, o urmarire efectuata la trei luni dupa incheierea sesiunilor de formare a aratat ca imbunatatirile au fost inca mentinute.

Acest articol sugereaza ca neurofeedback-ul poate fi utilizat ca o opțiune eficientă de tratament pentru tulburarile de alimentatie si simptomele asociate.