🌱 Când creierul învață să se echilibreze: Speranță pentru copiii cu autism cu ajutorul Terapiei prin Neurofeedback

Fiecare copil care vine pe lume poartă în el o lume întreagă. Copiii cu autism au, uneori, o lume mai tăcută, mai diferită, dar la fel de prețioasă. Iar pentru mulți părinți, drumul alături de un astfel de copil este o călătorie plină de întrebări, teme, dar și speranță. Una dintre terapiile care cresc speranțele ppentru recuperare, care prinde tot mai mult contur in lume si in Romania este Neurofeedbackul — o formă modernă de terapie care ajută creierul să se regleze și să învețe să funcționeze mai armonios.
Imaginează-ți creierul copilului tău ca pe un instrument muzical. Uneori, notele pe care le produce sunt prea rapide sau prea lente, prea intense sau prea slabe.
Neurofeedbackul îl ajută să acordeze acest instrument, printr-un proces blând și natural: creierul este conectat la un sistem care înregistrează activitatea sa (prin electroencefalogramă – EEG), iar copilul primește feedback în timp real, prin jocuri sau animații. Atunci când undele cerebrale sunt „în armonie”, jocul merge bine. Când exista dezechilibre, imaginea se blureaza, se micsoreaza, se intuneca, se oprește. Creierul învață, încetul cu încetul, să rămână în starea optimă, cea in care receptioneaza mesajele, achizitioneaza, de calm, de atentie etc.
Care este secretul?
Copiii cu autism au, de multe ori, o activitate cerebrală diferită în zona legată de atenție, comunicare, emoție sau autoreglare. Neurofeedbackul îl ajută să acceseze propriile resurse. Unii copii încep să tolereze mai ușor stimuli din jur, să doarmă mai bine, să gestioneze crizele mai eficiente, sa isi imbunatateaca contactul vizual, nu se mai autostimuleaza. Alții, reușesc să se conecteze mai ușor la cei din jur sau să exprime emoțiile.
Este important să știm că fiecare copil răspunde în ritmul său. Nu este o pastilă-minune și nu promite „vindecare”, ci oferă o cale blândă de susținere a dezvoltării.
Studiile recente – inclusiv o revizuire publicată în 2024 în revista Frontiers in Psychology – arată că Terapia prin Neurofeedback poate avea efecte pozitive asupra funcționării sociale, atenției și reglării emoționale la copiii cu autism. Totodată, este o terapie sigura, non-invazivă, care poate fi combinată cu alte intervenții (cum ar fi medicatia, terapia ABA, PECS, logopedia sau psihoterapia).
Un pas mic pentru creier, un pas mare pentru copil
Am întâlnit copii care, după câteva sedinte de terapie cu neurofeedback, au spus pentru prima dată mama, si erau inclusi in programe terapeutice de ani. Alții care au început să doarmă fără să se mai trezească speriați în toiul nopții. Sau copii care și-au privit pentru prima dată părinții în ochi și au zâmbit. Acestea nu sunt miracole. Sunt semne că în creier s-au făcut legături noi. Că mintea, în mod tăcut și blând, învață.
Un drum care se parcurge împreună
Dacă ești părinte și citești aceste rânduri, pot simți speranță. Poate simți teamă. Ambele sunt firești. Și poate te întrebi dacă neurofeedbackul ar putea ajuta și copilul tău. Răspunsul vine în timp, alături de un specialist care să evalueze cu grijă și respect nevoile copilului.
Psih. Ursu-Balaci Mariana
Tags: #NeurofeedbackFocsani #psihologfocsani #terapieneurofeedback
#neurofeedbackursubalaci #autism #terapieautism #recuperarecopilautism #calm #atentie #liniste #progres