Neurofeedback – fitness pentru creier

Comparatia dintre neurofeedback si antrenamentul fizic este valida. La fel cum muschii au nevoie de antrenament pentru a se intari si a deveni mai puternici, creierul are nevoie de antrenament pentru a-si imbunatati performantele cognitive si a schimba tiparele de functionare. Neurofeedback-ul poate fi considerat ca un fel de antrenament al creierului, permițându-i să învețe cum să-și modifice activitatea cerebrală pentru a obține rezultate mai bune.

Există cercetări care arată că neurofeedback-ul poate fi benefic în acest sens. Un studiu publicat în anul 2015 in revista “Frontiers in Human Neuroscience” a arătat că neurofeedback-ul poate ajuta la îmbunătățirea performanțelor cognitive la adulți sănătoși. Participanții la studiu au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a atenției, concentrării și capacității de a învăța noi informații după doar câteva ședințe de neurofeedback.

Un alt studiu publicat în anul 2018 in revista “Biological Psychology” a aratat ca neurofeedback-ul poate ajuta la îmbunătățirea performanțelor cognitive și la reducerea simptomelor de anxietate și depresie la pacienții cu tulburare de anxietate generalizată.

In general, neurofeedback-ul poate fi un instrument eficient pentru a-ti antrena creierul si a-l face sa functione la un nivel optim, dar pentru a obtine rezultatele dorite, este nevoie de mai multe sedinte, pentru a-l obisnui si a-l face sa invete sa functione in acest mod.