Depresia poate afecta modul în care reacționăm emoțional la evenimente

DALL·E 2023 01 18 13.26.13 Using the image from the avatar https www.facebook.com psiholog.focsani create an image of me and my patient. teenager at a psychotherapy session 1 1
Depresia poate afecta modul în care reacționăm emoțional la evenimente 2

Depresia poate afecta modul în care reacționăm emoțional la evenimente. Persoanele care suferă de depresie răspund mai puțin intens la situațiile care ar avea o încărcătură emoțională și ajung să trăiască, să exprime și să resimtă mai puțin puternic evenimentele pozitive și negative din viața lor. Depresia creează o aplatizare emoțională și o senzație de monotonie și lipsă de motivație. Emoțiile negative, precum tristețea și anxietatea, sunt semnale importante pentru a ne mobiliza resursele și a ne adapta la schimbările din mediu, dar depresia reduce puterea lor de a influența comportamentul și starea noastră emoțională. În acest fel, depresia poate afecta profund calitatea vieții și capacitatea de a face față provocărilor și schimbărilor.

Tratamentul depresiei este un proces complex și implică abordări multiple, cuprinzand atat abordarea medicamentoasa, cea psihoterapeutica si neurofeedback. Aceste modalitati de interventie nu numai ca nu se exclud, ci se completeaza reciproc. Psihoterapia se concentrează în general pe dezvoltarea unui sistem de gândire pozitiv și pe îmbunătățirea abilităților de comunicare și de relaționare socială.

Pe de altă parte, neurofeedback-ul este o abordare terapeutică relativ nouă care se concentrează pe modificarea activității creierului prin intermediul tehnologiei. Acesta utilizează o tehnologie de biofeedback care măsoară activitatea electrică a creierului și o afișează sub forma unui semnal vizual sau auditiv. Pacientul poate vizualiza sau auzi acest semnal și poate învăța să controleze și să îmbunătățească activitatea creierului prin feedback-ul primit.

În ceea ce privește eficacitatea acestor două tipuri de terapie în depresie, studiile arată că ambele pot fi eficiente în tratarea simptomelor depresiei. Terapia clasică în depresie are o eficacitate demonstrată în reducerea simptomelor depresiei, îmbunătățirea stării de spirit și creșterea calității vieții. În ceea ce privește neurofeedback-ul, studiile sugerează că această abordare terapeutică poate fi eficientă în îmbunătățirea stării de spirit și a funcționării cognitive, reducerea simptomatologiei depresive.